JOOST AFMAN – CEO DATA SCIENCE LAB

“Ik heb nu veel meer tijd om over de toekomst te denken.”

Joost Afman is CEO van Data Science Lab, Amsterdam.

Joost wat was voor jou doorslaggevend om het Zeal programma te volgen?

Voor mij persoonlijk was dat de praktische aanpak van het programma.
In plaats van theorie, gewoon met mensen zitten die in hetzelfde schuitje zitten. Twee docenten die volgens mij het e.e.a. hebben meegemaakt en gewoon leren van elkaar.

Ik liep al een tijdje rond met het idee om een bedrijf op te richten waar de mens en innovatie technologie zoals Data Science & AI samenkomen. Een bedrijf waarmee we andere bedrijven zouden helpen met vraagstukken op dit gebied. Dat is 4 jaar geleden Data Science Lab geworden.

Wat ik vooral heel tof vind is jonge mensen de kans bieden om zichzelf te ontwikkelen in een vakgebied dat zij vet vinden. En wilde laten zien dat het traditionele “consultancy” werk ook op een andere manier kan, een betere manier in mijn ogen.

Hoe gaan jullie bij DSL te werk?

We hebben onze dienstverlening in drieën gehakt. Strategisch advies, dus hoe ga je om met data en wat wil je ermee bereiken. Dit is vaak voor organisaties die een start willen maken maar niet weten hoe en waar te beginnen. Dan het Lab, waarbij we een playground bieden voor bedrijven om te innoveren met data. En tot slot detachering en consultancy werk op het gebied van Data Science en Data Engineering voor organisaties die behoefte hebben aan kennis.

En voor wie werkt DSL?

We richten ons vooral op MKB + en familie bedrijven die nog aan het worstelen zijn met de vraag wat data voor hen kan betekenen. Ze horen er veel over maar vragen zich nog steeds af wat ze er mee moeten. Onze manier van werken en onze cultuur past daar heel goed bij.

Hoe heeft Zeal jou zakelijk geholpen?

Waar kan ik me vandaag voor inzetten? Zo begon ik mijn dagen. Als je dat een tijdje doet kom je erachter dat je te veel balletjes in de lucht houdt. Ook niet relevante, die nergens toe leiden. En dan kom je altijd tijd te kort.

Zeal heeft mij geleerd om meer uit de operatie te stappen en meer vooruit te kijken.

Nu heb ik een goed management team met Boudewijn en Maarten, die ik ook verantwoordelijk houd voor bepaalde dingen.

Zeal heeft mij vooral geleerd dat ik niet alles alleen hoef te doen. Meer te delegeren.
En hoe.

Wat betekent dat voor jou als ondernemer?

Dat ik meer tijd heb om andere dingen op te pakken die anders bleven liggen. En vrijheid in mijn hoofd, zodat ik kan werken aan de toekomst. Meer aan de zaak dus, in plaats van in de zaak.

En wat betekent dat voor jou als mens?

Wat ik heel fijn vond is het persoonlijke karakter. Dat je eerst gaat kijken wie je zelf bent en hoe je reageert op bepaalde situaties. Dat je daar alerter op bent. Dat je eigenlijk een soort reflex krijgt: pas op je gaat in een verkeerde stand staan. Misschien moet je dit aan iemand anders geven. Even afstand bewaren, even tot tien tellen.

En ik heb geleerd dat het heel normaal is dat dit gebeurt. Misschien is dat wel het beste antwoord: dat je beseft dat iedereen dat heeft en dat het helemaal niet erg is. Je kunt niet overal goed in zijn.

Waarom vind jij Zeal een goed programma?

Het is praktisch met een theoretisch kader. Je zit met andere ondernemers in een groep, en je werkt naar een eindproduct, je eigen routekaart voor de komende jaren voor jezelf en je bedrijf

Als je dat bij elkaar optelt heb je eigenlijk een volledig curriculum, maar zo voelt het niet.
Het gaat heel spelenderwijs. Heel veel dingen die je leert kun je direct binnen de praktijk toepassen. Daar kun je dan aan schaven en zo je eigen methode vinden.

Tot slot: heb jij nog een tip voor ondernemers?

Kijk soms even goed in de spiegel en geef toe aan jezelf dat je niet alles kan. Ik denk dat veel ondernemers denken dat ze superman moeten zijn. Ongetwijfeld kunnen veel ondernemers veel dingen heel goed, maar ik denk dat het goed is om te beseffen wat je niet kan.

En dat dan zo snel mogelijk neerleggen bij iemand die dat wel kan.

Waar sta je over 5 jaar?

Over 5 jaar zijn wij een toonaangevend data consultancy bedrijf in Nederland en misschien wel daarbuiten waarbij iedereen met veel plezier werkt. Waar mensen zich kunnen ontwikkelen in de richting die zij ambiëren.

En dat opdrachtgevers blij zijn dat wij op hun pad zijn gekomen. Dat is een kwalitatieve stip dat realiseer ik me, maar ik geloof dat als je dat zo ziet, omzet en marge volgen.