ALLARD VOLKER –
INNOVATION BOOSTER

“Zeal heeft ons duidelijk gemaakt waar we onze pijlen op moesten richten.”

Allard Volker is samen met zijn Delftse studievrienden Anthony Meyer zu Slochteren en Bart van der Werf, oprichter van Innovation Booster, een consultancy voor innovatie, met vestigingen in Amsterdam, Athene en New York.

Waarom zijn jullie Innovation Booster begonnen?
“Wij zijn Innovation Booster begonnen omdat we kansen in de markt zagen.
 Dat komt omdat we in Delft (TU) leren concepten uit te denken, nieuwe ideeën leven in te blazen, maar niet echt hoe het financiële staartje er aan te geven; hoe ga ik er geld mee verdienen.
Dat heeft ons enorm getriggerd om daar een systeem voor te bedenken, wat dat moest gaan faciliteren. Het begon met een IT-platform en eindigde in een consultancy dienst waar we die methodiek bij bedrijven implementeerden. Voor ons was het echt de drive om het probleem wat we zagen zelf te gaan oplossen.”

Wanneer wist je dat jullie support nodig hadden?
“Anthony (Meyer zu Slochteren, CEO/ Founding Partner) dacht dat dat wel eens handig zou kunnen zijn, om een raad van advies aan te stellen. Er was niet echt een aanleiding op dat moment, maar wij voelden alle drie dat het wel eens heel nuttig zou kunnen zijn als we mensen met ervaring en een andere blik, binnen zouden halen.”

Hoe heeft Ole van der Straaten jullie geholpen?
“Focus.
Dat is echt het ding van Ole.
Daar waar wij aan het begin heel erg aan het dromen waren en 15 bedrijven per week bedachten, heeft Ole ons heel erg geholpen duidelijk te maken dat Innovation Booster de partij is die echt een pijn oplost in de markt. Hij heeft toen gezegd ga daar al je pijlen opzetten en laat de rest voor wat het is.”

Waarom is dat een goeie aanpak?
“Als je verzuipt in de operatie van je eigen bedrijf, en dat gebeurt natuurlijk al snel, dan is het heel goed als er iemand aan de zijlijn staat die oplet of de focus goed is.

Dat is zeker vanuit Ole echt enorm belangrijk voor ons geweest en dat is het nog steeds.
Iemand is die zegt: ja luister, leuk dat je loopt te kloten met dat partnerteam in Nederland, maar jullie moeten je focussen op New York want daar ligt jullie volgende stap.
Omdat ons kantoor in Nederland nu wordt gerund door een lokaal management team, is het voor ons heel belangrijk, dat iemand zegt dat het niet erg is dat je niet meer op kantoor bent omdat je andere mensen de ruimte moet geven.
Dat geeft je in eerste instantie een naar en onzeker gevoel; ik mag me er niet meer bemoeien en dan is het goed om te horen dat dat ok is. Iemand met ervaring die je kan vertellen dat dat heel goed is voor je business en dat is heel geruststellend.
Want het is natuurlijk moeilijk om je kindje los te laten.”

Waar staan jullie over 5 jaar?
“Over 5 jaar hebben we een omzet van 50 mio. en hebben we wereldwijd 250 mannen en vrouwen aan het werk. 10 á 15 kantoren in alle markten: Azie, Noord en Zuid Amerika, Afrika en Europa.
De afgelopen maand heb ik al meer dan 100 uur in het vliegtuig gezeten, dus het gaat goed met m’n airmailes;).”

Tot slot: wat is jouw tip voor ondernemers?
“Houd focus.
Zeker als je een beetje creatief ondernemer bent merk je gewoon heel snel dat je alle kanten opvliegt en als je oog hebt voor pijnpunten in de markt wil je alles op gaan lossen, want je ziet overal geld. Maar het is heel belangrijk dat je 100% gefocust bent op een van die businessmodellen en daar ook voor je zelf hoge targets durft te stellen. Gewoon durven zeggen dat je over zoveel jaar 1 mio mensen wil voorzien van jouw product of 500 bedrijven die jouw dienst af nemen. Dat moet je durven zeggen.”
“Houd focus.